Anyukám szavajárása, hogy "nyakunkon a karácsony", s ezt előszeretettel sütögeti el már akár június közepén is.
De most már én is kezdem érezni, hogy nyakunkon a Yule, és nem kezdtem el rákészülni, se testben, se lélekben.
Következzék először egy kis összefoglalás, mi fán terem a Yule.
"Műveltebbek" kapásból tudják ugyebár, hogy a Yule-fán. Lássuk tehát a Yule ünnep körülírását, szimbolikáját.
A Yule a téli napforduló ünnepe. A legtöbb helyen azt írják, hogy az időpontja december 21., korrektebb helyeken hozzáteszik, hogy "vagy akörül". Az idén december 22-én lesz a napforduló. A pogány ünnepeket előestén szokás ünnepelni, ezért az ünnep idális időpontja az idei évben december 21. (Ezen a linken megtekinthetők az egész évre vonatkozó csillagászati információk. Nem célja a belinkelt oldalnak, hogy a pogány vallásokat lássák el adatokkal, de attól még nekünk nagyon jól jön.)
Tehát a napforduló. Mit is jelent ez egy pogánynak, aki hisz az istenpárban? Ez a fény újjászületésének ünnepe. Idáig az éjszakák egyre nagyobb részben uralták az időnket, de ez a leghosszabb éj, innen már rövidülnek, míg a nappalok egyre hosszabbak lesznek, a fény újra átveszi az uralmat, a Nap visszatér.
Mivel a boszorkányszombatok az Isten és az Istennő kapcsolatának természeti megjelenéseit tükrözik, tartozik hozzá egy kis szimbolikus történet is.: Az Istennő világra hozza az Istent, az Ígéret Gyermekét, aki újjászületik a visszatérő Nappal. A szerelem, a béke és a pozitív energiák időszaka; ilyenkor együtt örvendezik az egész család vagy a baráti kör. A legtöbb pogány hagyomány szerint a Nap képviseli az istenség Férfi-aspektusát, míg a Hold vagy a Föld az istenség Női aspektusát. Az Isten/Nap halála, és újjászületése a Téli Napforduló idején a régi napév halálát és az új születését jelképezi.
A régi embereknek fontos volt Yule ünnepe, mert ilyenkor az Isten újjászületését köszöntik, hogy visszahozza magával a nappali világosságot, a meleget. Yule a legnagyobb sötétség ideje, és a legrövidebb nap az évben. A régi emberek úgy gondolták, hogy a természet erőit kell kérni ilyenkor, hogy a napokat hosszabbítsák meg, és rövidebbek legyenek az éjszakák. A wiccák néha azelőtt ünneplik meg, hogy feljönne a nap, majd végignézik a napfelkeltét odaillő befejezésként fáradozásaiknak.
Egy másik, de mégis ide tartozó legendakör szerint az év sötétedő és világosodó szakaszait két király, a Magyalkirály és a Tölgykirály képviselik. Yulekor a Tölgy király (a gyarapodó év ura), aki csatában legyőzi a Magyal királyt (a fogyó év urát). (Ugyanez a harc fordított eredménnyel Litha ünnepekor, a nyári napforduló alkalmával zajlik le a legendárium szerint.)
Az északi népek a mai napig is nyelvükben, szokásaikban őrzik a Yule ünnepkört. Ekkor kezdődik náluk a Yuletide, majd 12 éjszakán keresztül tart. E Tizenkét Éjjel jeleníti meg az óév elmúlását, valamint az új esztendőt tápláló folyamatot.
Maga az elnevezés az angolszász "yula" szóból származik, aminek a jelentése "kerék".
A kereszténységnél is megjelenik ugyanez a szimbolika, hiszen ekkortájt ünneplik az isteni gyermek, Jézus születését. Egyes források szerint eredetileg ezt teljesen más időpontokban ünnepelték, mígnem ezeket egységesítve kijelölték a karácsony ünnepét erre a célra, így próbálván - ha nem is legyűrni - elfedni, s ezzel elfeledtetni a pogány gyökereket.
Ez egy fényünnep, amikor az újszülött Napgyermeket köszöntjük, tüzekkel, esetleg sok gyertyával az oltáron, vagy mellette.
Yule szimbólumai: örökzöldek, koszorú, Yule-tuskó, magyal, forgó kerék
Az ajtóra akasztott magyal, az örökzöld ágak, akár koszorúba fonva, fagyöngy, szegfűszeggel megszúrkált gyümölcsök. A szegfűszeggel megszúrkált narancsnak mennyei illata van! Akár hangulatos dekorációként is használhatjuk, segít ráhangolódni Yule energiáira.
Yule növényei: magyal, fagyöngy, borostyán, cédrus, babér, boróka, mirha, szantálfa és fenyõ. Az Istenpárnak felajánlhatjuk a következőket: almák, narancsok, szerecsendiók, citromok, fenyõtobozok, tölgyfalevelek, és/vagy egész fahéj botocskák.
Yule jellemző színei: piros, zöld, arany, fehér, ezüst, sárga, narancs
És hogy mire jók ezek a szimbólumok, miként jelennek meg a Yule-ünnepkörben?
A Yule-tuskónak az ünnepség középpontjában kell lennie. A napforduló előestéjétől kezdve meg van gyújtva (az első próbálkozásra égnie kell) és őrizni kell a tüzét a következő húsz órára a jó szerencse érdekében. Kőrisből készüljön (más források szerint tiszafa vagy nyírfa is lehet, mert ezek a fák jelképezik a férfias energiákat). Később, a Yule-tuskót Yule-fára kell cserélni, de ahelyett, hogy felgyújtanánk, gyertyákat helyezzünk rá.
Az örökzöldekkel együtt, a magyal, a borostyán és a fagyöngy fontos növényei a szezonnak, mind a termékenységet és az örökkévaló életet szimbolizálják. A fagyöngy különösképpen tisztelt volt a Kelta Druidák körében, akik arany sarlóval vágták le a hold hatodik éjszakáján, és afrodiziákumnak hitték. (Mágikusan - nem gyógyhatása miatt! Erősen mérgező!) De a régi időkben a Yule időszakában az afrodiziákumok kis részeit képezték a menünek, számos étel alatt roskadozott az ünnepi asztal. És az ital! A legnépszerûbb a 'wassail kupa' nevû ital volt, melynek neve az angolszász kifejezésbõl a "waes hael"-ből jött (légy erős vagy egészséges).
A dánok jellegzetes ünnepi itala a jule-bryg, de a többi északi, skandináv népnél is van karácsonyi sör. Ezt csak ilyenkor, a yule-időszakban főzik. Persze manapság már a nagy sörgyárak is előrukkolnak a "karácsonyi sörkülönlegességükkel", de pl. az észteknél a hagyományok szerint minden család otthon főzi meg a saját receptjei szerint a karácsonyi sört. Szívemnek azért kedves a dán jule-bryg, mert ez őrzi az ünnep elnevezésének ősi formáját, északon a karácsonyt a mai napig is így nevezik. Elég csak megnézni a svéd bútoráruház (nemakaromreklámozni) karácsonyi plakátjait.
A következőket egy nagyon jó kis oldalon találtam, az ünnep spirituális vonatkozásairól:
Koncentrálás: tudatosítani, mit is akarunk celebrálni.
- a családi kötelékek megerősítése
- a már meglévő családi szertartások kibővítése
- a család hangolódjon a természet ciklusaira
Ráhangolódás: a Földön minden élő közösségének tagjai vagyunk
- kapcsolat az ősökkel
- etnikai-kulturális örökség celebrálása
- ősi és jelenlegi népszokások tanulmányozása, továbbadása
- a karácsonyi szertartás, mint alternatíva, ill. annak kibővítése
- a spirituális megújulás és szeretet mélyebb megértése
- vidámság
Időpontok: a család életébe illõ idõpontok kiválasztása az ünneplésre
- napfordulókor
- a napforduló asztrológiai-asztronómiai pillanatában
- alkonyatkor
- előző estén lefekvés előtt
- napkeltekor
- délben
- napfordulóhoz közeli időpontban
- egy éjszakával előtte
- egy hétvégével előtte
Időtartam: az ünneplés időtartamát családtagjaink életkora, figyelme szerint határozzuk meg
- nagyon rövid: 5 perc alatt
- rövid: 5-20 perc
- közepes: 20-90 perc
- hosszú: 90 perc - 3 óra
- nagyon hosszú: több mint 3 óra, akár 24 órás periódus
Előkészületek: a megfelelő hely kiválasztása, felkészítése, bizonyos szempontok figyelembevételével
- A családi otthonban-- konyhában, ebédlőben
-- tűzhely környékén
-- ünnepi fa környékén
-- nappaliban
- Az otthonon kívül
-- az udvaron
-- a tetőn
-- a közeli parkban
-- természetvédelmi területen, erdőben
- a családi kötelékek megerősítése
- a már meglévő családi szertartások kibővítése
- a család hangolódjon a természet ciklusaira
Ráhangolódás: a Földön minden élő közösségének tagjai vagyunk
- kapcsolat az ősökkel
- etnikai-kulturális örökség celebrálása
- ősi és jelenlegi népszokások tanulmányozása, továbbadása
- a karácsonyi szertartás, mint alternatíva, ill. annak kibővítése
- a spirituális megújulás és szeretet mélyebb megértése
- vidámság
Időpontok: a család életébe illõ idõpontok kiválasztása az ünneplésre
- napfordulókor
- a napforduló asztrológiai-asztronómiai pillanatában
- alkonyatkor
- előző estén lefekvés előtt
- napkeltekor
- délben
- napfordulóhoz közeli időpontban
- egy éjszakával előtte
- egy hétvégével előtte
Időtartam: az ünneplés időtartamát családtagjaink életkora, figyelme szerint határozzuk meg
- nagyon rövid: 5 perc alatt
- rövid: 5-20 perc
- közepes: 20-90 perc
- hosszú: 90 perc - 3 óra
- nagyon hosszú: több mint 3 óra, akár 24 órás periódus
Előkészületek: a megfelelő hely kiválasztása, felkészítése, bizonyos szempontok figyelembevételével
- A családi otthonban-- konyhában, ebédlőben
-- tűzhely környékén
-- ünnepi fa környékén
-- nappaliban
- Az otthonon kívül
-- az udvaron
-- a tetőn
-- a közeli parkban
-- természetvédelmi területen, erdőben
Erre az oldalra még visszatérünk, de most váltsunk a receptekre. Az ünnepkörhöz bizony receptek is csatolhatók. Pl. a fatörzs-torta, amivel én főként lakodalmak alkalmával találkoztam, tipikusan yule-ünnepi sütemény, ugyanis remekül jelképezi a yule-tuskót. Ennek sok különféle receptje kering a neten, én most egyet kiválasztottam:
Fatörzs torta:
Hozzávalók:
Piskótatekercs:
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 4 ek liszt
- 2 ek kakaó
- 1 csipetnyi sütőpor
Krém:
- 3 db tojás
- 15 dkg cukor
- 2 ek kakaó
- 1 narancs reszelt héjja
- 20 dkg vaj
Díszítés:
- színezett fondant
- kókuszreszelék
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból kakaós piskótatekercset készítünk. Kidolgozzuk a hozzávalókat, és tepsiben megsütjük a lapot
- A krémhez az egész tojásokat habverővel kikeverjük a cukorral, a kakaóval és a narancshéjjal.
- Gőz fölé helyezzük, és habverővel állandóan keverve sűrű krémmé főzzük.
- Kihűtjük, majd hozzáadjuk az előre kikevert vajat.
- A krém 1/3 -át félretesszük, a többivel megtöltjük a piskótatekercset.
- 3 részre vágjuk a kész tekercset, és egymásba illesztjük őket.
- A maradék krémmel a tetejét megkenjük, és hideg vízbe mártott késsel barázdákat húzunk a törzsre.
- Ezután jöhet a fondant díszítés. (Én előre el szoktam készíteni, és a fagyasztóban tárolom kis dobozban.) Zöld ételfestékkel színezett kókuszreszelékből lett a moha.
Színezett fondant készítése:
14dkg marshmallows pillecukor
2 ek. víz
28 dkg porcukor (jól átszitált)
A pillecukrot a vízzel egy margarinnal kikent tálban betesszük a mikróba. Nagy tálba céllszerű tenni, mert melegítés közben dagad. Fél percig melegítjük ,megkeverjük, majd újból melegítjük és keverjük. Egészen addig, amíg teljesen elolvad. Amivel keverjük azt is célszerű bekenni margarinnal, mert iszonyúan ragad. Ez a pillecukor fehér színű, ha színes fondant szeretnénk, akkor a színezőket a folyékony masszába kell keverni. A barna szín pl. kávéval és kakaóporral érhető el. Színes pillecukorkát is lehet kapni, akkor kevesebb színezőt kell használni. Miután elértük a kívánt színt, a 28dkg jól átszitált porcukor nagy részét ráöntjük a folyékony masszára. A maradékot gyúrótáblára öntjük és elkezdjük kézzel belegyúrni a fondanba. Mindaddig kell gyúrni, amíg fel nem veszi az összes cukrot. Ha már jól formázható a massza, belegyúrunk 1dkg margarint.
Ügyelni kell arra, hogy a kéz, és a gyúródeszka mindig porcukros legyen!
Ügyelni kell arra, hogy a kéz, és a gyúródeszka mindig porcukros legyen!
Hűtőbe zacskóba rakva hetekig eláll. És ha használni szeretnéd akkor egy pillanatra berakod a mikróba és már formázhatod is.
Ha elfogadsz egy jó tanácsot,előre csináld meg a fondant és rakd a hűtőbe.Sokkal könnyebb vele dolgozni hidegen. A kéz melegétől is gyorsan olvad!
Ha elfogadsz egy jó tanácsot,előre csináld meg a fondant és rakd a hűtőbe.Sokkal könnyebb vele dolgozni hidegen. A kéz melegétől is gyorsan olvad!
Nem a legegyszerűbb recept, de az eredmény nagyon finomnak hangzik.
Mézes-gyömbéres bourbon-golyók
- 1 csésze gyömbérsütemény-morzsa
- 1 1/4 csésze porcukor
- 1 csésze finomra vágott pekándió vagy dió
- 1 kocka keserû csoki
- 1 1/2 evõkanál méz
- 1/4 csésze bourbon
A morzsát, 1 csésze porcukrot, diót összekeverjük. A csokit forró vízgõzben felolvasztjuk és hozzákeverjük a mézet. Beleöntjük a bourbon-be. Az egészet hozzáadjuk a morzsakeverékhez. Kis golyókat formálunk a masszából, rászórjuk a maradék porcukrot, és hûtõben tartjuk, amíg meg nem keményedik. Néhány hétig is eláll, de fogyasztás elõtt 2-3 nappal elkészítve lesz a legfinomabb.
Fent emlegettük az ünnep népszerű alkoholos italát, most lássuk a receptet:
Wassail
- 1 üveg almabor
- 1 nagy rúd fahéj darabokra tördelve
- 13 szem szegfûbors
- 1 alma, cikkekre vágva
- 1 kisebb narancs, 8 cikkre szétszedve
- ír whisky-t (vagy más whiskey-t, burgundit vagy claret-t.)
- juharszirupot vagy barnacukrot ízlés szeint.
Vigyázzunk, ne forrjon föl, kivéve, ha azt akarjuk, hogy kiforrjon belõle az alkoholtartalom. Forrón szervírozzuk.
Egyik finomabb, mint a másik! Alig várom már, hogy nekiláthassak az ünnepi sütés-főzésnek. De előbb az adventi koszorúvá avanzsált yule-koszorút akarjuk elkészíteni. De ez már legyen egy másik bejegyzés témája.
források:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése